2017. november 5., vasárnap

Az egyik legzöldebb város


 
Hsziamen a Dél-Kínai tenger partján, a Tajvani-szorosban fekszik, tőlünk nagyjából 9000 km-re. Lakóinak száma több mint 5 millió, és nagy részük a szigeten él. Saját légitársasága másfélszáz repülőgéppel rendelkezik, egyetlen európai desztinációja Amsterdam – így ezen keresztül könnyen oda utazhatunk. Nevezik Kína „Monta Carlo”-jának is, és több ízben elnyerte a „legzöldebb város” kitüntető címet is. Nem véletlenül, mert a magas házak közt rengeteg a zöld felület, sokat adnak a környezetvédelemre, a tisztaságra.


A város hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évben. Az eddig is különleges kiváltságokat élvező városként az egyik legélhetőbbként tartották számon, de a BRICS ezen csak dobott.

A nyáron itt üléseztek nagyhatalmak vezetői – néhány nappal azután, hogy Budapesten járt Putyin, ide utazott, hogy kínai, brazil, indiai és dél-afrikai kollegáival tárgyaljon.
Előtte fél évig csinosították a várost: rendbe hozták a főutakat, olyan igazi, kínai módon. A házak homlokzatait lefestették, a mindenhová felbarkácsolt klímákat egységes ráccsal borították. Így, hogy minden klímára ugyanolyan rács került, nem is tűnik fel, hogy ezek össze-vissza, mindenféle tudatosság nélkül kerültek az épületekre, egészen pofásan mutatnak. Az épületek alatti árkádok felső részére is hasonló borítás került: ez is frappáns megoldás arra, hogy az utcakép egységessé váljon, a szemlélőt egy kicsit szecesszióra hajazó, érdekes és valóban hangulatos látvány fogadja. Azt, hogy a rácsok mit takarnak, maguk a városlakó kínaiak úgyis tudják: ott szárad a gatya, a kolbász, ott lógnak a vezetékek, csövek, a vödör, a söprű, és ki tudja, még mindent ápol s eltakar a virágmintás rácsozat.
 
Az amúgy is gondozott parkokat is felturbózták: van, ahová gyepszőnyeget fektettek, új növényeket ültettek. A zöldben csúfoskodó csatornafedeleket egy-egy darab műfűvel tették a zölddel egyenlővé.
 

Itt is, ott is újabb építkezések: magasházak nőnek ki a földből. Hsziamen népszerű, az ingatlanárak az egekben, bérelni sem olcsó lakást. Fekvése, élhetősége, a kellemes időjárás és a sok munkalehetőség miatt sokan keresik itt a szerencséjüket távoli falvakból. Több nagy cég is telepedett ide, mint a Lenovo, a Dell, Kodak. A nyolcvanas években elsőként alakult speciális economy zónává, és ugyan nem Hongkong, de különleges előnyöket élvez. Például el lehet látogatni ide vízum nélkül 72 órára – bár egy hosszú hétvégéhez kicsit fárasztó a repülőút.

Az építkezéseket, amelyekből rengeteg van, hiszen épül a metró, felhőkarcolók nőnek ki a földből, nem csak kerítésekkel veszik körbe, hanem vízpermettel, megakadályozva a port. A kerítések dekoratívak: ha nem zöld felként, vagy műanyag zöld falként néznek szembe a várossal, akkor a város szépségeit bemutató képeket nézegethetünk rajtuk. Emellett a kívánatos viselkedésre ösztönző, oktató jellegű kis rajzocskákat nézegethetnek a járókelők.
 

Alkonyat után fénypompát ölt a város. Színes fényeffektek mindenütt, csak ámul a magam fajta faluról jött, milyen másféle ruhában fest most. Káprázatos. Színes kis lámpácskák a betonban, itt-ott fénnyel képeket is festenek a lábunk alá, Gulangyu sziklái, tornyai meleg fényárban. Este 10 órakor azonban a fények kihúnynak, elindulnak az utcamosó- és locsolóautók, hogy másnapra tisztán ébredjen minden.

 


Ha tetszett, kérlek, ajánld másoknak is, akik szívesen barátkoznak más kultúrákkal! Látogass el honlapomra is, ahol sok-sok érdekességet találsz, belelapozhatsz könyveimbe, megtisztelsz egy dedikált példány vásárlásával. Virágos világomból csak egy kis kitérő az oly messzi Távol-Kelet!

Nincsenek megjegyzések:

Mesélek a bornak - arról, hogy a jó tettek a legfurcsább helyeken is születhetnek

  Ragyogó őszi nap volt, amiről Hamvas Béla úgy ír, hogy „arany napok”. Amikor a lomb minden rezdülésében ott a fény, a szín, a ragyogás. Im...